Και ...τοπική και ....αυτοδιοίκηση!

Φίλοι και φίλες
Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζούνε σε έναν συγκεκριμένο τόπο αποφασίζουν οι ίδιοι  για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να ζουν.
Όταν λέμε οι άνθρωποι, εννοούμε ΟΛΟΙ οι άνθρωποι που ζουν στον ίδιο χώρο και που λίγο ή πολύ γνωρίζονται ή αναγνωρίζονται μεταξύ τους.
Έτσι λοιπόν μέσα στην έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχει άρρηκτα συνδεδεμένη η έννοια της αυτοδιάθεσης, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας.
Κατά πόσο οι σημερινοί θεσμοί ταυτίζονται με την παραπάνω έννοια, της αυτοδιοίκησης και της αυτοδιαχείρισης, μπορεί εύκολα κανείς να το διαπιστώσει αν αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά  και σε ποιο όργανο συμμετείχε ο καθένας μας  για να αποφασίσει για το τι θα συμβεί έξω από την πόρτα του σπιτιού του.
Για το πεζοδρόμιο που πατά κάθε μέρα, για την ανάπλαση του πάρκου που πάει τα παιδιά του, για  το σχολείο ή για το ιατρείο της γειτονιάς του.
Απέχουμε πολύ ακόμα από μια κοινωνία, έστω και τοπική,  που θα αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της.
Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και τον  ‘’Καλλικράτη’’  έγινε το πρώτο βήμα προς μια σωστή κατεύθυνση, αλλά τα πολλά και δύσκολα βήματα έπονται.
Πιστεύω ότι το ζωντανό κύτταρο κάθε κοινωνίας είναι η γειτονιά ή η κοινότητα.
Που μαζί με τις διπλανές γειτονιές ή κοινότητες δημιουργούν το Δήμο.
Ο Δήμος είναι ο ζωντανός οργανισμός κάθε κοινωνίας. Κάθε διοικητική συλλογικότητα πάνω από αυτόν είναι απλά ένα επιτελικό όργανο που βοηθά  να επιτελείται το έργο των Δήμων με οικονομίες κλίμακας, τεχνογνωσία και πόρους.
Οι Δήμοι αλλά και οι Περιφέρειες οφείλουν να λειτουργούν προς όφελος  της Κοινωνίας  , που σημαίνει ότι οφείλουν να ωθούν την τοπική ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη όμως;
Ανάπτυξη δεν είναι μόνο η μεγέθυνση της οικονομίας που έχει σαν αποτέλεσμα τον πλουτισμό ελάχιστων ανθρώπων και την οριακή επιβίωση των υπολοίπων, αλλά ανάπτυξη της ευημερίας και της ποιότητας ζωής του καθενός ξεχωριστά με τη διάχυση όλου του πλούτου (οικονομικού και πνευματικού) σε ολόκληρο  το φάσμα της κοινωνίας  και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
Ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους και θα λαμβάνει υπόψη το οικολογικό αποτύπωμα κάθε αναπτυξιακής ενέργειας.
Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και επιδεξιότητες του μεμονωμένου ανθρώπου – πολίτη που θέλει να αλλάξει τον κόσμο με τα δικά του χέρια.
Σε αυτό το πλαίσιο λογικής αντιλαμβάνομαι την ανάπτυξη των ‘’από κάτω’’ , ανάπτυξη που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική με την εισαγωγή νέων παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων  μεταξύ των ανθρώπων.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λοιπόν, μέλος της οποίας επιθυμώ με την ψήφο σας να γίνω, έχει τον πρώτιστο λόγο σε ενέργειες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής,  παραγωγής πλούτου, της  διανομής του και φυσικά της αναδιανομής του.
Όλες τις παραπάνω πολιτικές,  που εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της αποκεντρωμένης περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τις αντιλαμβάνομαι από την οπτική γωνία της ανάπτυξης που έχει άμεσο, ορατό και θετικό αποτέλεσμα στη ζωή του κάθε ενός πολίτη ξεχωριστά.
Αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα :
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:
Ι.-  Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και αναδασμός της καλλιεργούμενης γης, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση σε ποσότητα και ποιότητα, αγροτικών προϊόντων υψηλής υπεραξίας.  
ΙΙ.- Διαδικτυακή εφαρμογή για την εμφάνιση της προβλεπόμενης αγροτικής παραγωγής ανά προϊόν, τόπο καλλιέργειας και παραγωγό, με ενδεικτικές τιμές, με στόχο τη διάχυση της πληροφορίας και την αποφυγή μεσαζόντων και χονδρεμπόρων.  
ΙΙΙ.- Στοχευμένη κατεύθυνση πόρων  στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από αγροτικούς συνεταιρισμούς παραγωγών.
ΙV.- Δημιουργία Περιφερειακής Υπηρεσίας εξαγωγικού εμπορίου, που θα αναλάβει την έρευνα αγοράς του εξωτερικού και τις σχετικές διαδικασίες εξαγωγής προϊόντων μεμονωμένων παραγωγών ή αγροτικών συνεταιρισμών.
V.-  Αξιοποίηση των πόρων της νέας Κ.Α.Π, με χρηματοδότηση της πραγματικής και όχι της δυνητικής παραγωγής.
VI.- Ανάπτυξη του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της προστασίας της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.
VII.- Ισχυροποίηση των θεσμών του συνεταιριστικού και συνεργατικού κινήματος  σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής με τη διάθεση πόρων και τεχνογνωσία σε κάθε ενδιαφερόμενο.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ι.- Ανάπτυξη υποδομών έργων, οδικών μεταφορών, σιδηροδρομικών δικτύων, λιμενικών έργων, τοπικών αεροδρομίων, αντιπλημμυρικών και αρδευτικών υποδομών και λοιπών έργων υποδομής.
ΙΙ.- Μέριμνα για την εξασφάλιση σε κάθε σύμβαση έργου, με  ευθύνης της Περιφέρειας,     για το ποιοι εργάζονται  σε αυτό (αποτροπή ανασφάλιστης εργασίας) και  καθορισμός των σχέσεων εργασίας  εντός της σύμβασης ανάθεσης.
ΙΙΙ.- Αποτροπή με κάθε τρόπο της πώλησης από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΤΑΙΠΕΔ) των υποδομών των Δημόσιων αγαθών, όπως του Νερού, του Δικτύου της ΔΕΗ, των Λιμανιών κλπ.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ι.- Κατηγορηματική  άρνηση της πολιτικής της καύσης των απορριμμάτων. Η διαδικασία καύσης είναι μια εγκληματική ενέργεια με καταστροφικές συνέπειες του φυσικού περιβάλλοντος, στην οποία όμως έχουν επενδύσει μεγαλοεκδοτικά και μεγαλοεργολαβικά κεφάλαια με μεθοδική και στοχευμένη πολιτική προσέγγισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  Επιλέγουμε την ελαχιστοποίηση του μεγέθους των αστικών απορριμμάτων με κατάλληλη εκπαίδευση, την ανακύκλωσή τους και την κομποστοποίησή τους σε τελικό στάδιο.
ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ο χρυσός που βρίσκεται στα εδάφη της Χαλκιδικής ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα αρχαία χρόνια και η ποσότητα που υπάρχει στο χώρο αυτό αρκεί για πολλές γενιές ακόμα.  Η τρομακτική σε ένταση και ποσότητα απόφαση για την εξόρυξη του χρυσού από το σημερινό επιχειρηματικό σχήμα, είναι έξω από κάθε λογική, είναι μια βάναυση προσβολή της φύσης και του τοπικού οικοσυστήματος, δεν είναι μακροχρόνια αποτελεσματική και φυσικά είναι καθαρά ένα προϊόν πολιτικής ανοησίας και διαπλοκής από της κυβερνήσεις που το αποφάσισαν. Η εξόρυξη με τον συγκεκριμένο τρόπο πρέπει να σταματήσει άμεσα και με ‘’κάθε θυσία’’

ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’ΗΛΙΟΣ’’
Στο πλαίσιο μια άλλης αντίληψης για τις παραγωγικές σχέσεις  που δημιουργούν πλούτο και ευημερία στην κοινωνία, θεωρώ ότι είναι αντικοινωνικό και αντιπαραγωγικό να πουλήσουμε τον ‘’ήλιο’’ που διαθέτει η χώρα μας σε ξένους και ντόπιους ‘’επενδυτές’’ για να αγοράσουμε στη συνέχεια από αυτούς ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ υψηλότερες φυσικά τιμές.
 Οι περισσότεροι Έλληνες διαθέτουμε τον απαιτούμενο χώρο (ταράτσες – κεραμίδια – αυλές – κήπους – λοιπές εκτάσεις) όπως και η Πολιτεία διαθέτει άφθονη δημόσια γη, για να εγκαταστήσουμε μόνοι μας και με πάρα πολύ χαμηλό κόστος (ενδεχομένως και  επιδοτούμενο) φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άμεσες  λογικές αποδόσεις, στην τσέπη του καθενός.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 Η Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση οφείλει να υποστηρίξει το τρίτο οικονομικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να περιγραφεί με τον όρο ‘’Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία’’ μέσα από μια στοχευμένη πολιτική ανάπτυξης των συνεταιρισμών, παραγωγικών και καταναλωτικών , των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), των Αλληλασφαλιστικών Φορέων, των Αστικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, σωματίων και ιδρυμάτων καθώς  και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων των παραπάνω φορέων. Είναι επίσης απολύτως απαραίτητη η δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και η οργάνωση της δικτύωσής τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Οι εκφράσεις και οι αποφάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών οφείλουν να γίνονται απολύτως σεβαστές και να επηρεάζουν τις αποφάσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας. Η προβλεπόμενη από τον ‘’Καλλικράτη’’ επιτροπή Διαβούλευσης κάθε Περιφερειακής Διοίκησης, οφείλει να διευρυνθεί θεματικά, να αποκτήσει όχι μόνο γνωμοδοτική αλλά και αποφασιστική οντότητα και να συμμετέχει σε αυτή κάθε οργανωμένη Περιφερειακή συλλογικότητα με αποφασιστικό χαρακτήρα.

ΕΡΕΥΝΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.

Είναι απολύτως αναγκαία και απαραίτητη η σύμπτυξη όλων των Αναπτυξιακών εταιριών και η αναφορά τους σε Περιφερειακό επίπεδο. Το ερευνητικό πεδίο που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες αυτές σε συνεργασία με τα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ανυπολόγιστης αξίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη διάχυση της πληροφορίας και του πλούτου και σε επίπεδο Περιφέρειας.  Η ανάπτυξη των ‘’από κάτω’’ στηρίζεται σε ερευνητικές πρωτοβουλίες και εφαρμογές του Δημόσιου Τομέα που περνά  στην Περιφέρεια μέσα από την εύρυθμη λειτουργία Αναπτυξιακών Ερευνητικών Κέντρων  τα οποία υποστηρίζονται από τις κατά τόπους Περιφερειακές διοικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου