Το μέλλον θα μας φέρει …ότι μας αξίζει


Οι εκλογές πλησιάζουν και σε ελάχιστο χρόνο θα αποτελούν ήδη πολιτικό γεγονός.
Το νέο πολιτικό σκηνικό θα διαμορφωθεί με βάση: 
α)τα νέα ποσοστά των κομμάτων, 
β) την ενδεχόμενη έως σίγουρη, είσοδο στη Βουλή περισσότερων κομματικών σχηματισμών, από αυτούς που ήδη υπάρχουν σήμερα και 
γ) την αδυναμία συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης από ένα μόνο κόμμα.
Κανένα όμως ΄΄σκηνικό΄΄ δεν εγγυάται και την ποιότητα της ΄΄παράστασης΄΄.
Ο νέος πολιτικός χάρτης που θα προκύψει, δεν θα είναι από μόνος του, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια πολιτική πραγματικής διεξόδου από την κρίση, αν το νέο πολιτικό περιβάλλον δεν διαθέτει συγκεκριμένα και σαφή χαρακτηριστικά.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, θα λειτουργήσουν ως προϋπόθεση και θα αποτελέσουν το υπόβαθρο, πάνω στον οποίο θα χτιστεί η μέλλουσα πολιτική, ασχέτως της ιδεολογικής απόχρωσης των κομμάτων που θα κυβερνήσουν ή θα αντιπολιτευθούν.
Αν θα υπάρξει ένα πολιτικό σύστημα που θα είναι ικανό να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να είναι σοβαρό, συμπαγές, πατριωτικό και συνεπώς αξιόπιστο.
Η σοβαρότητά του έγκειται στις προσωπικότητες που θα το αποτελούν, δηλαδή στο λόγο που αυτές θα εκφέρουν (προσωπικό και κομματικό), στην εντιμότητά τους και στη σαφή προσήλωσή τους στο στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μια άλλης διαφορετικής Ελλάδας.
Σε επίπεδο δε κυβέρνησης, άκρως απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός συμπαγούς και στέρεου κυβερνητικού σχήματος, που επειδή θα αποτελείται από προσωπικότητες διαφορετικών κομμάτων, η κυριότερη συνεκτική ουσία του θα είναι πρωτίστως η πολιτική παιδεία των συμμετεχόντων σε αυτό και δευτερευόντως οι προγραμματικές ταυτίσεις των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.


Το όλο δε πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα πρέπει να διακατέχονται από το πατριωτικό αίσθημα που θέλει τη σωτηρία της χώρας, α) με όρους προστασίας του Δημόσιου συμφέροντος, β) με όρους προστασίας της αξιοπρέπειας του Ελληνικού Λαού και γ) με όρους προστασίας της Ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και προτάσσοντας το κοινωνικό κόστος σε κάθε πολιτική ενέργεια, μη φειδώμενο θυσιών προς χάρη του θετικού αποτελέσματος, με την προϋπόθεση της διάχυσής τους σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, όπως και με τη διάχυση σε όλη την κοινωνία του όποιου θετικού αποτελέσματος.
Μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά θα καταστήσει το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, αξιόπιστο και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.
Στο εσωτερικό γιατί επιτέλους θα φανεί ότι άνθρωποι σοβαροί αποφάσισαν επιτέλους να κάνουν μια σοβαρή δουλειά, με συνέπεια όλοι να βάλουν πλάτη στην κοινή προσπάθεια, η οποία θα αποκτήσει χαρακτήρα εθνεγερσίας , με αποτέλεσμα όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτισμική ανάκαμψη του τόπου.
Στο εξωτερικό θα αντιληφθούν επιτέλους ότι υπάρχουν και σοβαροί Έλληνες πολιτικοί, που αγαπούν την χώρα τους περισσότερο από τους εαυτούς τους και έχουν αποφασίσει όντως να πάψουν να ζουν με δανεικά αντί να μαγειρεύουν τα δημόσια οικονομικά τους.
Που έχουν αποφασίσει επιτέλους να δημιουργήσουν ένα έντιμο και ικανό κράτος, για δικό τους πρώτα όφελος και για να μπορούν να σταθούν σαν ισότιμοι συνομιλητές απέναντί στο διεθνή παράγοντα, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Με τον τρόπο αυτό η ζητούμενη από εμάς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα αποκτήσει πραγματικό νόημα και δύσκολα θα μπορεί να μας την αρνηθεί ο οποιοσδήποτε.
Με τον τρόπο αυτό θα βάλουμε φρένο στις ορέξεις για λεηλασία του εθνικού πλούτου, που εμείς οι ίδιοι εγείρουμε με την αλλοπρόσαλλη τακτική μας.
Η παραπάνω πολιτική συμπεριφορά προηγείται κάθε πολιτικής ενέργειας.
Είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος μέσα στο οποίο θα ασκηθεί η οποιαδήποτε πολιτική.
Είναι η πολιτισμική υποδομή, της πολιτικής μας συμπεριφοράς.
Αν δεν είμαστε ικανοί για τα παραπάνω τότε δεν μας αξίζει το μέλλον.
‘’Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’’ και η ….Δημοκρατία!

Νίκος Γραικούσης
Μέλος Κ.Ε Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου