Η Δημοκρατική Αριστερά είναι το νέο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στις 27 Ιούνη 2010, ικανοποιώντας την ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά ο Αριστερός Ορθολογισμός και να αποτελέσει δυναμικό παράγοντα προώθησης της πολιτικής ζωής του τόπου και προοπτική διεξόδου από την κρίση.

Η πολιτική καταγωγή των πρωτεργατών της νέας αυτής προσπάθειας, είναι ο χώρος της Ανανεωτικής και προοδευτικής Αριστεράς, με ευρύτερες πολιτικά ανένταχτες κοινωνικές δυνάμεις και ευελπιστούμε να εκφράσουμε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ελλάδα του σήμερα.

Ασφυκτιούσαμε μέσα στο παλαιοκομματικό Αριστερό πρότυπο, από την έλλειψη ορθού λόγου, τη στείρα καταγγελτική πρακτική και την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική ενός ανέξοδου λαϊκισμού.
Ασφυκτιούσαμε μέσα στο σάπιο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού και της αναξιοκρατίας, που οδήγησε τη χώρα μας στη σημερινή δείνή θέση.

Στην προσπάθεια αυτή, στην οποία ηγείται ο Φώτης Κουβέλης, με στελέχη του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, χωράει ο κάθε πολίτης και κάτοικος αυτής της χώρας, που διαπνέεται από τις Αρχές και Αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του Αριστερού Ευρωπαϊσμού.

Θεωρούμε το Δημοκρατικό πολίτευμα το ιδανικότερο για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χώρο τον μικρότερο για την άσκηση της πολιτικής μας δραστηριότητας.

Με μια συνεχή μεταρρυθμιστική και οικολογική πολιτική, εγγυόμαστε την ανανέωση στην πολιτική, με τόλμη στη δράση και με αίσθημα ευθύνης για την κοινωνία και τη χώρα.

Ξεπερνούμε τον στείρο καταγγελτικό λόγο και καταθέτουμε προτάσεις ρεαλιστικές, εφικτές και εφαρμόσιμες για μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από την Αριστερή θεώρηση των πραγμάτων, έχοντας τον μισθωτό, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, το νέο επιστήμονα, τον επαγγελματία, το συνταξιούχο και τον άνεργο στο άμεσο οπτικό μας πεδίο.
 
Με την Δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο για:
Ανανέωση στην πολιτική
Τόλμη στη δράση
Ευθύνη για την κοινωνία και τη χώρα


Που πάμε - Κωδικοποιημένες θέσεις της Δημ.Αρ.


Με τις εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα πολιτικές, διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει.
Το μνημόνιο Ι και ΙΙ, δυστυχώς δεν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Επιμένουν μόνο σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που συρρικνώνουν το παραγωγικό αποτέλεσμα της χώρας, πισωγυρίζουν τις εργασιακές σχέσεις σε τριτοκοσμικά δεδομένα και αποδυναμώνουν έως και διαλύουν τον συνεκτικό ιστό της Ελληνικής κοινωνίας.

Αντί να περιμένουμε ως Λαός και ως Κοινωνία, μελαγχολικά την πλήρη κατάρρευση, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει τη συντεταγμένη και πλήρως σχεδιασμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση, με αιχμή του δόρατος τη Λαϊκή βούληση για μια ΑΛΛΗ καλύτερη Ελλάδα.

Με την επιλογή πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε, ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες δυσμενείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών και κατανέμοντας δίκαια τα βάρη.
Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μόνο πρόβλημα παραγωγής, είναι και πρόβλημα αναποτελεσματικότητας, κατασπατάλησης και λεηλασίας του Δημόσιου Ταμείου και του Εθνικού πλούτου.

Ας προετοιμάσουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και της προόδου με ισονομία και κοινωνική συνοχή.

Για να θεμελιωθεί όμως οποιαδήποτε μελλοντική πολιτική, χρειάζεται να διαμορφωθεί μια ΄΄κρίσιμη μάζα ενεργών ανθρώπων΄΄ σε κάθε χώρο, που να αντιτίθεται έμπρακτα και σθεναρά στη διαφθορά, τον ατομικισμό, και την αναξιοκρατία.

Στην ανάδειξη των ανθρώπων αυτής της "άλλης" Ελλάδας, στοχεύουμε και αγωνιζόμαστε.
Καλούμε και "εσένα" να αποτελέσεις μαζί μας τη δύναμη αυτής της αλλαγής.

Στην καλλιέργεια ενός νέου οικονομικού πολιτισμού με υψηλή κοινωνική ευθύνη , διάθεση για αυξημένη παραγωγικότητα και αίσθηση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Στη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Σ΄ αυτή τη προσπάθεια, είναι αναγκαία η συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού, σοσιαλιστικού χώρου.

Σε όλους αυτούς, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απευθύνει δημόσια πρόσκληση.

Τους καλεί να μετατρέψουν την απογοήτευση σε θετική δράση και να ενισχύσουν τη προσπάθεια που κάνει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Κωδικοποιημένες προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς



Η Δημοκρατική Αριστερά συνοψίζει τις θέσεις της για το ξεπέρασμα της κρίσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και προτείνει στην κοινωνία τα εξής:

Α΄ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
1.- Δημοσιονομική εξυγίανση με την άμεση δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και αναδιάρθρωση του χρέους.
2.- Σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος με αποτελεσματική διοίκηση, χωρίς μικροπολιτικές παρεμβάσεις από την εκτελεστική εξουσία, διαχειριστή του Εθνικού πλούτου.
3.- Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής, για μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στην πραγματική οικονομία, με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και πάντα με οικολογική ευαισθησία.

Β΄ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και λοιπών βουλευτικών προνομίων– εφαρμογή απλής αναλογικής – έλεγχος περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων – μετατροπή της φοροκλοπής σε διαρκές έγκλημα – βαθιά μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης - συνταγματική μεταρρύθμιση για περισσότερη διαφάνεια και άμεση δημοκρατία.

Γ΄ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ενιαίο σύστημα συντάξεων – ενιαίο σύστημα υγείας – ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Ανάπτυξη δικτύου κοινωνικών παροχών – νέα υποδομή κοινωνικού κράτους – αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Δ΄ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΙΣ
1.- Δημόσια Διοίκηση: Πλήρης μηχανοργάνωση και επιβολή του διπλογραφικού συστήματος – ενιαίο μισθολόγιο με ανώτατο μισθό το τετραπλάσιο του εθνικού κατά κεφαλή εισοδήματος και ανώτατη σύνταξη το διπλάσιο αυτού.

2.- Αποκέντρωση – Αυτοδιοίκηση: Ριζική ανασυγκρότηση του χώρου, με δημιουργία καταστατικού χάρτη διαφορετικού υποδείγματος συμπεριφοράς και πρακτικής σε όλα τα όργανα των Καλλικρατικών Δήμων – Δημοτικοί προϋπολογισμοί κοινωνικού χαρακτήρα – Περιφερειακοί προϋπολογισμοί αναπτυξιακού χαρακτήρα - Ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας των Περιφερειών.

3.- Φορολογική μεταρρύθμιση: Πρόβλεψη αρνητικού φόρου εισοδήματος για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος – Επανεξέταση φορολογικών ελαφρύνσεων από μηδενική βάση – Μεταφορά εισπρακτικής τεχνογνωσίας από το εξωτερικό – Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της Εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας – Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων – έλεγχος offshore εταιρειών – αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελούς διαβίωσης με αντίστοιχη μείωσή του σε είδη βασικής ανάγκης.

4.- Ανάπτυξη και εξοικονόμηση πόρων:Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου του προϋπολογισμού – Ενίσχυση πόρων ΕΣΠΑ και αλλαγή του μηχανισμού παρακολούθησης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων – Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου – Περικοπές από εξοπλιστικά προγράμματα – Αλλαγή του ενεργειακού προτύπου της χώρας με επίτευξη των τριών 20% ( ΑΠΕ – εξοικονόμηση – μείωση του CO2) – Ανταγωνιστικότητα στο πεδίο της καινοτομίας και της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών – Ανάπτυξη όλων των μορφών του τουριστικού προϊόντοςΔημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής πολιτικής και προσέλκυση εντός της χώρας του τεράστιου Ελληνικού ναυτιλιακού κεφαλαίου. – Διαμόρφωση ισχυρού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου – Απρόσκοπτη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων – άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

5.- Αγροτική πολιτική: Πέρα από την αντίληψη των επιδοτήσεων, με στοχευμένη πολιτική γης, με σαφή καθορισμό των χρήσεών της σε όλη την επικράτεια, με στόχο τη διατήρηση της αγροτικής γης, την περιβαντολλογική της προστασία, την ανάπτυξη της παραγωγής με νέα προϊόντα όπου οι τοπικές συνθήκες θα διασφαλίζουν την υψηλή προστιθέμενη αξία και την ποιότητα, με στόχο την παραγωγή, μέσα από τη μορφή της γεωργικής βιομηχανίας και της βιομηχανοποιημένης γεωργίας και κτηνοτροφίας.

6.- Απασχόληση: Αξιοπρεπή απασχόληση με συνθήκες ασφάλειας – υγιεινής, ανάδειξη πολιτικών πλήρους απασχόλησης και ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων για αποτροπή της επισφαλούς εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Προγράμματα κατάρτισης και προετοιμασίας νέων θέσεων εργασίας.

7.- Κοινωνικό Κράτος:Επαναπροσδιορισμός από μηδενική βάση όλων των κοινωνικών δαπανών και αποτελεσματική στόχευση αυτών – αντιμετώπιση της ανεργίας των ΄΄αρχηγών νοικοκυριού΄΄ - παιδικής φτώχιας - στεγαστική πολιτική – πολιτική για ΑμΕΑ - ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

8.- Υγεία: Δημιουργία Ενιαίου φορέα Υγείας – ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων – πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – θεραπευτικά πρωτόκολλα – ηλεκτρονική συνταγογράφηση – ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων – γεωγραφική ανακατανομή υπηρεσιών υγείας και περιφερειακή τους διαχείριση – ανατροπή του μοντέλου υπερβολικής κατανάλωσης ιατρικών υπηρεσιών – οδοντιατρική φροντίδα – συστηματικός σχεδιασμός – σαφήνεια ρυθμίσεων – μακροπρόθεσμες στρατηγικές – ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση επιλογών.

9.- Παιδεία: Επένδυση στη διαμόρφωση εγγράμματων και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών – ριζική αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών – αλλαγή εισαγωγής στην Γ΄θμια εκπαίδευση με δημιουργία αυτόνομου εκπαιδευτικού ρόλου στο Λύκειο – εφαρμογή της αρχής της Περιφερειακότητας – Δημόσιο, μαζικό, αυτοδιοικούμενο, πανεπιστήμιο που λογοδοτεί στην Ελληνική κοινωνία – Οικουμενικό πρότυπο παιδείας – οριζόντια διαμόρφωση ενιαίου ερευνητικού χώρου – αξιολόγηση ιδρυμάτων και ακαδημαϊκών δασκάλων – σύνδεση με το διεθνή χώρο – νέο "κοινωνικό συμβόλαιο" γύρο από την παιδεία.

10.- Εξωτερική πολιτική: Υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας – ειρηνική λύση των διαφορών – δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα – ευρωπαϊκή πορεία και ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης – άρση του casus belli - διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη – άμεση απεμπλοκή και οριστική διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της FYROM με την υιοθέτηση μιας σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού ή χρονικού προσδιορισμού, έναντι όλων – ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πρωτοβουλίες για δικαιοσύνη και ειρήνη στην εγγύς ανατολή – ενεργή συμμετοχή στη διεθνή σκηνή και αξιοπρεπή παρουσία στη διεθνή σκηνή όπως αρμόζει στους Έλληνες.

Μια νέα ελπίδα γεννιέται:
Δημοκρατική Αριστερά

Δημοκρατικός Σοσιαλισμός
Αριστερός Ευρωπαϊσμός
Μεταρρυθμιστική στρατηγική
Οικολογική εγρήγορση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου