5/2/12
Η απαίτηση από την τρόικα για περικοπές μισθών, κατάργηση δώρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εκβιαστική προσπάθεια συμπίεσης του μισθολογικού κόστους στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, ως δώρο στο επερχόμενο πολυεθνικό κεφάλαιο που ετοιμάζεται να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα.
Ήδη στις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ανέκδοτο η έκφραση κατώτερος μισθός και ελάχιστος χρόνος εργασίας.
Η τρόικα φροντίζει για τη θεσμική επιβολή της κατάργησης κάθε έννοιας εργασιακών σχέσεων, έχοντας στο νου της τις μεγάλες πολυεθνικές που δεν μπορούν να παραβλέψουν την εθνική νομοθεσία.
Και επειδή έχουν καταλάβει ότι ο εκβιασμός περνά σχετικά εύκολα με τους σημερινούς κυβερνώντες στην Ελλάδα, εξαντλούν κάθε προσπάθεια ‘’δημοσιονομικής εξυγίανσης’’ έχοντας στο μυαλό τους μόνο μισθούς συντάξεις και κοψοχρονίτικες αποκρατικοποιήσεις, στη λογική και ο σκύλος χορτάτος και η πίττα ολόκληρη.
Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το Ελληνικό δημόσιο δεν ενδιαφέρεται για τη δημοσιονομική εξυγίανσή του, από όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Η μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας είναι ήδη τέτοια που δεν επιτρέπει περαιτέρω ψαλίδισμα μισθών ( όχι από ηθικής άποψης αλλά καθαρά οικονομικής), ενώ μένει στο απυρόβλητο μια τεράστια δεξαμενή άντλησης πόρων από την κακοδιοίκηση, την φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και την σπατάλη.
Η μισθωτή εργασία έχει ήδη πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που της αναλογεί με τη μέχρι τώρα συμμετοχή της στις θυσίες για έξοδο από την κρίση.
Όπως επίσης δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας σχεδιασμός για την παραγωγή μελλοντικού πλούτου μέσω της ανάπτυξης.
Η πρόταση λοιπόν της Δημοκρατικής Αριστεράς στη συζήτηση της νέας δανειακής σύμβασης πρέπει να είναι επιθετική και να περιλαμβάνει
1.- Οικονομικά στοιχεία που να υποστηρίζουν το ανώφελο και βλαβερό της περαιτέρω μείωσης των μισθών.
2.- Την δημοσιοποίηση της προσπάθειας της τρόικας να εξυπηρετήσει με τον τρόπο αυτό τα μελλοντικά επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα.
3.- Την απαίτηση να συνοδεύεται η δανειακή σύμβαση με μια ακόμα που να περιλαμβάνει την πρόταση της ΔΗΜ. ΑΡ για πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.
4.- Τον απευθείας δημόσιο λόγο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ στους επικεφαλείς της τρόικας για όλα τα παραπάνω.
5.- Τον απευθείας δημόσιο λόγο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ στην Κυβέρνηση για σοβαρό σχεδιασμό που να περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για μια συντεταγμένη πορεία εξόδου από την κρίση με δίκαιη κατανομή των θυσιών και της λιτότητας με την κοινωνία όρθια και ζωντανή.
Νίκος Γραικούσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου